Špalda je prastarý druh pšenice, ktorý sa pestuje tisíce rokov. V posledných desaťročiach sa pšenica, vďaka šľachteniu smerom k vyšším výnosom, stala takmer bezcennú potravinou. Špalda ale, na rozdiel od súčasnej pšenice, obsahuje celú škálu telu prospešných látok. Už v stredoveku používala špaldu aj preslávená liečiteľka svätá Hildegarda.
Špalda obsahuje vitamíny B1, B2 a B3 . Z minerálnych látok potom mangán , draslík , vápnik, železo, zinok, fosfor, síru a horčík . Zaujímavý je podiel nenasýtených mastných kyselín , ktoré si naše telo nedokáže samo vytvoriť.
Špaldové klíčky sú navyše zdrojom vitamínov skupiny B, E, K, stopových prvkov, vlákniny a antistresových látok . Šetrný spôsob spracovania im zaisťuje vysokú nutričnú hodnotu a zachovanie si veľkého množstva týchto vitamínov.
Prírodné produkty majú tú krásnu vlastnosť, že látky v nich obsiahnuté sú v optimálnej kombinácii a vzájomne sa synergicky dopĺňajú, aby ich telo lepšie vstrebalo a využilo.
V prípravku Stelkor a Deprekan sú klíčky špaldy použité ako nosič pre probiotickú zložku Bacillus subtilis a Bacillus licheniformis, ktoré Vám pomôžu upraviť črevnú mikroflóru, aby sa živiny v tele optimálne využili.
POVOLENÉ ZDRAVOTNÉ TVRDENIA O JEDNOTLIVÝCH ZLOŽKÁCH:
Vitamín B2 Riboflavín
prispieva k zachovaniu normálneho energetického metabolizmu železa; prispieva k zachovaniu zdravej kože a slizníc; prispieva k zachovaniu červených krviniek; prispieva k zachovaniu videnia, zníženiu únavy a vyčerpania; k ochrane DNA, bielkovín, lipidov pred oxidáciou; udržanue normálnej funkcie nervového systému
Vitamín B6
má priaznivý vplyv na metabolizmus glykogénu a bielkovín, normálnu funkciu nervového systému, normálnu funkciu imunitného systému, na tvorbu červených krviniek, reguláciu hormonálnej aktivity, prispieva k zachovaniu normálneho metabolizmu homocysteínu, prispieva k normálnej energetickej výnosnosti (energetický výdaj) metabolizmu, prispieva k zachovaniu normálnych psychických funkcií, k zníženiu únavy a únavnosti, prispieva k normálnej syntéze cysteínu – za podmienky najmenej 15% DDD
Vitamín B12
má vplyv na tvorbu červených krviniek, delenie buniek, energetický metabolizmus, imunitný systém, prispieva k zachovaniu normálnych neurologických a psychických funkcií, prispieva k zachovaniu normálneho metabolizmu homocysteínu, k zníženiu únavy a vyčerpania, k normálnemu bunkovému deleniu – za podmienky najmenej 15% DDD
Vitamín E
ochrana DNA, bielkovín a lipidov pred oxidačným poškodením – za podmienky najmenej 15% DDD
Vitamín K
udržanie zdravých kostí, vplyv na krvnú zrážanlivosť – za podmienky najmenej 15% DDD
Mangán
vplyv na ochranu DNA, bielkovín a lipidov pred oxidáciou, udržiavanie zdravých kostí, vplyv na energetický metabolizmus, prispieva k normálnemu formovaniu spojivového tkaniva – za podmienky najmenej 15% DDD
Draslík
udržanie normálnej muskulárnej a neurologické funkcie, udržanie normálneho krvného tlaku – za podmienky najmenej 15% DDD
Vápnik
vplyv na udržanie zdravých kostí, zubov, funkciu svalov a prenos neurónov, krvnú zrážanlivosť, energetický metabolizmus, vplyv na funkciu tráviacich enzýmov, reguláciu normálneho bunkového delenia – za podmienky najmenej 15% DDD
Železo
vplyv na tvorbu červených krviniek a hemoglobínu, transport kyslíka, energetický metabolizmus, funkciu imunitného systému, kognitívne funkcie, delenie buniek znižuje únavu a vyčerpanie – za podmienky najmenej 15% DDD.
Zinok
vplyv na normálnu funkciu imunitného systému, tvorbu DNA, delenie buniek, ochranu DNA, bielkovín a lipidov pred oxidáciou, vplyv na normálne kognitívne funkcie, metabolizmus mastných kyselín, kĺbov, zraku, metabolizmus vitamínu A, vplyv na acidobázickú rovnováhu, plodnosť a reprodukciu, syntéza DNA a bunkové delenie – uvádzaný účinok na „kožu a hojenie rán“ – za podmienky najmenej 15% DDD.
Fosfor
vplyv na funkciu bunkových membrán, energetický metabolizmus, udržiavanie zdravých kostí a zubov – za podmienky najmenej 15% DDD
Horčík
vplyv na elektrolytickú bilanciu, energetický metabolizmus, prenos neurónov, zmrštenie svalov vrátane srdcového, bunkové delenie, udržanie zdravých kostí, zubov, vplyv na syntézu bielkovín prispieva k zníženiu únavy a vyčerpania, prispieva k zachovaniu normálnych psychických funkcií, udržiava normálny svalovú kontrakciu – za podmienky najmenej 15% DDD.,na